2015. június 21., vasárnap

PhD

Gyerekkoromban azt gondoltam, hogy aki tanult ember, az feltétlenül bölcs is. Hiszen mire valaki eljut a doktori fokozatig, addigra annyira hatalmas mennyiségű tudásanyagot sajátít el, amitől feltétlenül széles látókörűvé kell, hogy váljon.

Azóta rájöttem, hogy ez sajnos nem így van. A PhD fokozat nem jelent bölcsességet. Mindössze azt jelenti, hogy az illető rengeteg mindent olvasott össze, a tanultakat meghatározott módszerek alapján össze tudja hasonlítgatni, azokból újabb és újabb tanulmányokat képes gyártani. Ha teológus, akkor a Bibliával, illetve az ahhoz kapcsolódó tanulmányokkal teszi ezt.

Ezzel együtt is teljesen megdöbbentem ennek a könyvnek az elképesztően torz, beteges üzenetén. Aki írta, ugyanazt a Bibliát olvassa, amit én. Sokkal többet tanult teológiából, mint én. És mégis ilyen könyvet írt. Elképesztő.

4 megjegyzés:

  1. A PhD még ennyit sem jelent.
    Elmesélem Neked itt titokban, hogy egy csomó PhD fokozattal bíró embernek semmi köze a PhD-jához. Azaz mások írták meg a PhD-jukat és azt se tudják, mi van benne, csak valakinek kellett a PhD-hallgató az előmeneteléhez.
    Csomó olyan PhD fokozattal bíró embert ismerek, akik sokkal kevésbé intelligensek/bölcsek, mint egyik-másik éppen csak érettségizett ismerősöm.
    Nem is lesz senki okosabb sem a PhD-tól. Ez egy óriási parasztvakítás.

    (Legalábbis a magyar PhD. Az USÁ-ban azt hiszem, sokkal komolyabb az egész képzés és komolyabb tudást is ad.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért az elég szomorú, hogy ennyire nincs már értéke semminek.

      Törlés
    2. Amúgy a könyv írójából kinézem, hogy jogszerűen szerezte a PhD-jét, viszont pont ezért szomorú, hogy ennyire ment vele.

      Törlés
  2. Ó! Ha tudnád, hányféle Biblia van! Minden vallás, vallási csoportocska, gyülekezet stb. a maga elképzelései szerint módosította, hamisította. De ha csak az "eredeti" Bibliát nézzük is, azt is sokan vitatják, hogy melyik volt az igazi. A mindenkori vallási vezetők, vagy azok csoportjai határozták el, hogy mi kerülhet bele, és mi nem. És ha jobban megfigyeled, akkor azt láthatod, hogy nincsen tudomány aminek a követői is ne folyton a saját "igazságukat" bizonygatnák.
    Az intelligencia csak alap a bölcsesség megszerzéséhez. De azt nem lehet a piacon venni mint a címeket, nem lehet kiérdemelni pártossági alapokon mint az új "nemességet". Meg kell érte szenvedni. És ha már eljut valaki egy szintre, akkor rögtön szemben fogja magát találni a kétkedőkkel, a lekicsinylőkkel. Mert sokan azt képzelik, hogy vitatni valamit lehet tudás nélkül is. Márpedig a tudás, és az azt bizonyító pecsétes okitrat, nem áll minden esetben rokonságban egymással. A világ már csak ilyen. Ami még fájdalmasabb benne, hogy ha valakiről csak sokára derül ki, hogy érdemtelen. Na az ütős...

    VálaszTörlés