2013. szeptember 9., hétfő

Verespatakért*



A verespataki aranybányához építendő tározóban "214-szer annyi cianidos zagy lesz mint amennyi a kolontári tározóban fölhalmozott vörösiszap volt". Kétszáztizennégyszer annyi. El tudod képzelni, micsoda hatalmas mennyiségű méreg az?
És ha egy rövid távra tervező, profitorientált cég azt mondja, hogy a ciántározó építésénél minden biztonsági előírást be fognak tartani, az nem okozhat környezeti katasztrófát, Te elhiszed?

A verespataki aranybányát 15 évig tervezik üzemeltetni, mert ennyi ideig lesz nyereséges. Ennek érdekében hatalmas sebet ejtenek a Föld testén, lerombolnak gyönyörű természetet, elhordanak hegyeket, eldózerolnak többezer éves kulturális örökséget. 15 évig tartó anyagi nyereség miatt.

És ha eltelt a 15 év, utána mi lesz? Az okozott sebeket nem lehet begyógyítani, sem az elpusztított örökséget visszaállítani. "43 négyzetkilométer holdbéli táj" (forrás, mint fentebb), ami marad... Ez kell nekünk?

Én abban hiszek, hogy az ember felelős azért, amit a világban, a világgal tesz. Hogy amit gondolunk, kimondunk, cselekszünk, az hat, kihat, és visszahat ránk. Hogy az anyagi haszonszerzés, a pillanatnyi előny nem lehet morális akkor, amikor ilyen mértékű rombolással, környezetszennyezéssel jár.

Nem építenék aranybányát akkor, ha azt csak úgy tudom megtenni, hogy gyönyörű természeti környezetet teszek tönkre, hogy óriási mennyiségű mérget koncentrálok egy helyre.

Nem azért nem tenném ezt, mert nem engedi a romániai, az európai, vagy bármely más parlament, hatóság, szabályzat, törvény vagy miegyéb. Nem ezért nem tenném. Azért nem tenném, mert ekkora mértékű rombolást, pusztítást okozni, pusztán anyagi nyereségvágyból, egyszerűen méltatlan hozzánk, emberekhez. Méltatlan. Mert nem ez a feladatunk itt a Földön.

Abszolút egyetértek Maia Morgenstern üzenetével: Az ember több, mint az általa viselt aranytárgy értéke.

Bárcsak ehhez méltóan tudna a Földdel bánni.   



*Sajnos a magyar feliratos verziót nem sikerült ide betenni, de itt a linkje:  http://www.youtube.com/watch?v=iZnjiKRUPEo

 

2 megjegyzés:

  1. Sajna, a cégnek, ami bányászni akar, nincsenek efféle aggályai. Csak a profit számít, hogy mi lesz utána, nem érdekli. Az ilyen nem jár erdőbe az erdőért, se kis falvakba az emberekért... De ezt te is tudod.
    Én még reménykedem, hogy nem hagyják...

    VálaszTörlés